Виена се справя с втория локдаун за тази година по сладък начин, буквално.

В момента в цяла Австрия са в сила строги противоепидемични мерки и ново затваряне, при което баровете, ресторантите, магазините, театрите и музеите не работят. Засега мерките ще останат до 6 декември, но така или иначе някакви ограничения вероятно ще останат в сила през цялата зима. Емблематичната сладкарница в центъра на Виена решава да подслади живота на виенчани с нова услуга и въвежда drive-in зоната на паркинга пред едноименния хотел.

Така виенчани вече ще могат да купят оригиналната торта "Сахер" пред хотела, минавайки пеш или с кола.

Освен оригиналната торта "Сахер", там се продават и сладки кубчета "Сахер", а от емблематичната сладкарница подготвят още идеи, с които да подсладят локдауна на виенчани, ако им се хапва нищо сладко.

Зоната за пазаруване от автомобила пред хотел "Сахер" е отворена всеки ден от 8 до 19 часа. Веднага щом колата спре, служител на хотела взема поръчката и донася оригиналните продукти "Сахер" до колата на клиента. Всяка покупка може да бъде платена и с безконтактна карта.

За прочутата виенска торта

Виенската торта "Сахер" - може би най-известната торта в света - е направена за първи път преди през 1832 г. Днес във Виена се произвеждат 300 000 такива торти годишно, като една трета се сервират във виенския хотел «Сахер», една трета се продават в хотелския магазин, а една трета се изнася в цял свят - дори в Казахстан и Нова Зеландия. За изпичането на това количество торти са необходими 1,2 милиона яйца, 80 тона захар, 70 тона шоколад, 37 тона кайсиево сладко, 25 тона масло и 30 тона брашно.

В сладкарския цех в Симеринг-Виена се пекат по 1000 торти на ден, като специален човек разбива необходимите за тази цел 7500 яйца. И днес тортите се приготвят ръчно, а рецептата остава тайна на производителя.