С изстрелването Ракетата "Вулкан" и намиращият се на борда й спускаем апарат "Пенегрин 1" САЩ подновиха мисиите си до Луната. Това се случва повече от половин век след последната такава, съобщи DW.

Ракетата "Вулкан" е произведена съвместно от Boeing и притежаваната от Lockheed Martin компания United Launch Alliance (ULA). Тя бе изстреляна от космодрума Cape Canavarel във Флорида в 02:18 часа американско време. Макар ракетата да е дело на частни компании, оборудването в нея е на НАСА, уточнява DW.

30 минути след изстрелването от ULA обявиха в социалните мрежи, че то е било успешно, а полетът стабилен. Към 10:20 часа българско време беше съобщено, че спускаемият апарат се е отделил успешно от ракетата и от контролния пункт са получили първите сигнали от орбита.

Планирано е "Перегрин 1" да кацне на спътника на Земята на 23-ти февруари. Неговата задача е да събере данни за повърхността на Луната. Това ще подготви астронавтите за подготовката им в етапа за кацане на планетата.

Апаратът е с височина 1.9 м и ширина 2.5 м и е първата мисия, която лети като част от инициативата на НАСА за частни услуги за доставки на товар CLPS. Общо 5 товара на НАСА и 15 други са на борда. Един от предметите се очаква да стане първият американски робот на Луната.

Припомняме, че последната мисия на САЩ за кацане на Луната беше през 1972-ра година. Тогава астронавтите Юджийн Сърнън и Харисън Шмит станаха 11-ият и 12-тият човек стъпил на спътника на Земята. Мисията "Аполо 17" беше последната такава за НАСА.

НАСА отново поглежда към Луната

НАСА отново поглежда към Луната

Капсула без пилоти ще бъде изведена в понеделник