Захранваният със слънчеви батерии самолет Solar Impulse 2 излетя рано тази сутрин от Япония в опит да преодолее най-опасната част от околосветската обиколка - петдневно летене в открия океан до Хаваи, съобщава АП.

Това е осмият етап от историческата околосветска обиколка без капка гориво.
Самолетът излетя в 3:03 часа местно време след незапланувано кацане в Япония заради неблагоприятните метеорологични условия преди около месец.

Полетът до Хаваи, най-дългият от серията до момента, е рискован, защото има малко места за кацане при извънредна ситуация.

62-годишният швейцарец Андре Боршберг лети сам. Самолетът, който започна обиколката от Абу Даби на 9 март, е захранван от 17 хиляди соларни клетки по крилата, които помагат да зараждане на използваните батерии. От Хаваи самолетът ще продължи до Финикс, САЩ, а след това през Атлантика и Европа, за да завърши обиколката в Абу Даби.

Боршберг напусна Китай в посока Хаваи на 31 май, но трябваше да кацне извънредно в Япония на 1 юни заради студен фронт, който блокира пътя му.

Проектът има за цел да демонстрира потенциалното подобрение на енергийната ефективност и на чистата енергия, макар че все още пътуването със самолети със соларно захранване не е практически приложимо.

Самолетът е зависим от метеорологичните условия и организаторите изчакаха около 9 часа след излитането на летателния апарат, за да съобщят, че няма връщане назад.

Преминах точката, няма връщане назад, проучването започва оттук, написа Боршберг в „Туитър".