ЧЕЗ е най-голямото предприятие в Чехия и именно това усещат клиентите му. Ако някой не плаща редовно сметките си, получава посещение от въоръжен отряд. И в България концернът неведнъж е имал проблеми с клиентите си.

Това отбелязва в материал радио "Дойче веле".

Кадрите, които през миналата седмица бяха разпространени от чешките телевизии, показват облечени във военни дрехи мъже, които тренират стрелба, ръкопашен бой, преследване и залавяне на заподозрени, завързване и отвеждане с белезници. Това, което прилича на тренировъчен лагер на Ал Кайда, е всъщност специалният отряд на енергийния концерн ЧЕЗ. Задачата му е да върне към благоразумие длъжниците на компанията, както и тези, които крадат от нея електричество.

"През юни 2006 година служители на ЧЕЗ ми се обадиха, докато бях на работа, и ми казаха да си дойда незабавно вкъщи", разказва Павел Скранс, клиент на предприятието. "Когато пристигнах, те вече бяха в мазето и гледаха електромерите. Бяха осем въоръжени мъже, облечени в черните униформи на специалните отряди. Казаха ми, че на единия електромер липсвала пломбата и това било кражба."

Предприятие, което използва паравоенен отряд, за да си разчиства сметките с клиентите, вместо да остави това на полицията и съдебната система - и за това си има обяснение, поне според директора на ЧЕЗ Мартин Роман: "В нашата страна ток се краде в огромни количества. Крадците са част от въоръжени организирани групи, които не се страхуват от никого и са особено агресивни."

Според собствените им данни от ЧЕЗ губят годишно милиони именно заради кражбите на електричество. Предприятието е полудържавно и упражнява монопол в страната. Връзките на политиката с енергийния концерн са вечно актуална тема в Чехия. Но специалният отряд от командоси е скандал, който прекрачва всякакви граници, смята адвокатът Ян Ритир:

"От 2007 година съм представлявал 160 жертви, които са били заплашвани и дори изнудвани от отрядите на ЧЕЗ. Принуждавали са клиентите да се явяват през нощта в централата в Габлонц, където върху тях е бил упражняван масиран психологически натиск."

Отрядът носи името NTZ, което означава "Отряд за нетехнически загуби". По време на акция възрастен клиент на фирмата се самоубива. Заснетият с камера инцидент предизвиква скандал в публичното пространство. Вътрешният министър Мартин Печина реагира, казвайки, че до доказване на противното всички тези кадри били напълно безобидни. Междувременно обаче полицията започна разследване. Отговорният министър трябва да даде обяснение в парламента до края на тази седмица.

Остава да се надяваме, че ЧЕЗ няма да прехвърли методите си и в България.