Някои държави от значение за бъдещето на Ирак не желаят да се ангажират по договора, който предвижда осигуряване на значителна помощ за страната в следващите пет години, съобщава АП.

Споразумението ще бъде предложено на международната среща, която започва утре в курорта Шарм ел Шейх в Египет. То е по инициатива на правителството на Нури Малики и бе подкрепено от САЩ.

Целта е да се ангажира международната общност за стабилизирането на Ирак чрез опрощаване на дълговете, техническа и финансова помощ.
От своя страна иракските власти се ангажират да извършат реформи, да осигурят по-голямо участие в управлението на различните групи в страната и да изградят професионални сили за сигурност.

Но някои сунитски арабски правителства като Саудитска Арабия не са сигурни доколко правителството на Малики, доминирано от шиитите в Ирак, може да постигне заложените цели.

Все пак Саудитска Арабия обеща да опрости 80% от иракския дълг към Рияд от времето на войната с Иран, възлизащ на 16 милиарда долара.

Кувейт обаче не е склонен да опрости дълга от 15 милиарда долара, твърдят иракски представители.

Други големи европейски и азиатски държави също се отнасят резервирано към плана, като показаха, че не разполагат с излишни средства, с които да подпомогнат Ирак.

Договорът прогнозира икономически растеж в Ирак от 3% през 2006 до 15.4 % през тази година и след това забавяне до 5.3% през 2011.

Предвижда се ръст в производството на петрол до 2.35 милиона барела дневно през тази година и до 3.5 милиона барела на ден през 2011.

От иракското правителство се очаква да разработи антикорупционни програми, да гарантира спазването на законите в полицията, затворите и съдилищата, да реформира държавните институции, както и да създаде закон за разпределение на приходите от петрола.

В Шарм ел Шейх ще бъдат съседите на Ирак, петте постоянни от Съвета за сигурност и групата от Г - 8, включително Япония, Германия, Италия и Канада.