Твърде малко нови антибиотици са в процес на разработване, за да се противодейства на заплахата от мултирезистентни инфекции. Това се предупреждава в нов доклад на Световната здравна организация (СЗО), съобщава CNN.

Още по-тревожно е, че вероятно скоростта на увеличаване на резистентността към антибиотиците ще изпревари забавения процес на разработване на лекарства.

Резистентни на антибиотици инфекции ще морят повече от рака, притеснени експерти

Резистентни на антибиотици инфекции ще морят повече от рака, притеснени експерти

Резистентността на бактериите към антибиотиците ще става по-опасна

Към май тази година са били разработвани общо 51 антибиотика и 11 биологични продукта - медицински продукти, които често се произвеждат от естествени източници.

"Идеята е, че биологичните продукти биха могли да заменят употребата на антибиотици, което би могло да помогне за преодоляване на проблема с резистентността", изтъква Питър Бейър, който е автор на доклада и старши съветник в СЗО.

Изглежда, че този голям брой потенциални нови лекарства трябва да е достатъчен, но се оказва, че това съвсем не е така.

Първо, само 33 от антибиотиците, които се разработват, са насочени към приоритетни патогени. Тази година СЗО публикува списък с дузина "приоритетни патогена": 12 отделни семейства от резистентни на антибиотици бактерии, които представляват най-голямата заплаха за човешкото здраве.

Сред приоритетните патогени е устойчивата на лекарствени препарати туберкулоза, която убива около 250 хил. души по света годишно, както и разнообразни резистентни щамове, които са отговорни за инфекции в болници и домове за възрастни и сред пациенти, чиито грижи изискват вентилатори и катетри.

От 33-те потенциални лекарства за лечение на приоритетни вирусни инфекции, само осем са иновативни лечения. Другите 25 са просто модификации на съществуващите семейства антибиотици. В най-добрия случай 25-те ще бъдат краткосрочни решения, тъй като се очаква бактериите да се адаптират бързо и да са резистентни на тези нови (макар и донякъде познати) лекарства, според СЗО.

Губим $100 трлн., ако не създадем нови антибиотици, предупреди Камерън Г-7

Губим $100 трлн., ако не създадем нови антибиотици, предупреди Камерън Г-7

Призивът на Лондон идва на фона на разпространената