Великобритания призова другите държави от Г-7 да направят повече в борбата срещу бактерии, резистентни на антибиотици, съобщава Ройтерс.

Призивът на Лондон идва на фона на разпространената от американските власти информация за първи случай в страната на пациент с бактерия, която e резистентна на последните антибиотици.

По данни на Центъра по контрол и превенция на заболяванията, бактерията е установена преди месец при 49-годишна жена от Пенсилвания, страдаща от инфекция на пикочните пътища.

Откритата "супербактерия" е заразена с плазмид - малък фрагмент от ДНК, който дава на гена, наречен MCR-1, резистентност към антибиотици, по-специално колистин.

Установиха първа бактерия, която не се лекува с антибиотици

Установиха първа бактерия, която не се лекува с антибиотици

Случаят е в Пенсилвания, САЩ

В Япония, където се проведе двудневната среща на Г-7, премиерът на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви, че водещите страни трябва да се справят с проблема с намаляване използването на антибиотици и поощряване на финансови награди за фармацевтичните компании в разработването на нови медикаменти.

В твърде много случаи антибиотиците спират да действат. Това означава, че хората умират от леки инфекции и при условия като туберкулоза, тетанус, сепсис, инфекции, които не трябва да означават смъртна присъда, каза Камерън на пресконференция след срещата на върха.

Ако не направим достатъчно, икономиката ще загуби 100 трилиона долара и потенциално ще бъде сложен край на модерната медицина както я познаваме, добави той.

Комисия към британското правителство призовава да се предлага награда между 1-1,5 милиарда долара за всеки пуснат на пазара нов успешен антибиотик.

Комисията предупреждава, че проблемът, ако не се постави под контрол, допълнителни 10 милиона души на година ще умират до 2050 година заради бактерии, резистентни на антибиотици.