Американските здравни власти са идентифицирали първи случай на инфекция, която не се поддава на лечение чрез нито един от известните антибиотици, пише washingtonpost.com.

По данни на Центъра по контрол и превенция на заболяванията, бактерията е установена преди месец при 49-годишна жена от Пенсилвания, страдаща от инфекция на пикочните пътища

Откритата "супербактерия" е заразена с плазмид - малък фрагмент от ДНК, който дава на гена, наречен MCR-1, резистентност към антибиотици, по-специално колистин.

"Това означава, че имаме бактерия, която засега е резистентна към всички лекарства", се посочва в изследването на учените.

Здравните власти твърдят, че случаят в Пенсилвания, сам по себе си, не е причина за паника. Щамът, който се намира в жената, е лечим с други антибиотици. Изследователите се безпокоят, че антибиотик-резистентни гени, намерени в бактериите, известни като MCR-1, може да се разпространят към други видове бактерии.

Това е първият път, когато колистин-резистентния щам е открит в един човек в Съединените щати. През ноември, служители на общественото здраве в света реагираха с тревога, когато китайски и британски изследователи докладват намиране на колистин-резистентен щам при прасета, сурово свинско месо и в ограничен брой хора в Китай. Смъртоносният щам-късно е бил открит в Европа, Африка, Южна Америка и Канада.