Повече пациенти ще умират от причинени от резистентни на антибиотици инфекции, отколкото от рак. Това заяви пред БНР Пенка Георгиева, председател на пациентски организации „Заедно с теб” и организатор на дискусия за правилното използване на антибиотиците у нас. Тя предупреди, че е съвсем близо времето, в което няма да може да се правят секцио и химиотерапия, защото медиците няма да могат да се справят с инфекциите.

Дискусията за правилната употреба на антибиотиците ще се проведе в Народното събрание. В нея ще участват експерти в областта. Антимикробната резистентност и правилната употреба на антибиотици в България ще бъде фокус на дискусията.

Микробиолозите предупреждават, че резистентността на бактериите към антибиотиците ще стане по-опасна от злокачествените заболявания.

Световната здравна организация изнесе данни, според които 50 % от изписаните антибиотици са предписани неправилно.

Сериозни инфекции, причинени от резистентни към един или повече антибиотика, засягат 2 млн. души годишно само в САЩ. От такива инфекции умират 23 000 души.

Пенка Георгиева отбеляза, че най-важните фактори, водещи до резистентност, са че пациентите често си самопредписват антибиотици. Без да им е направена антибиограма хората си купуват скъпи и широкоспектърни антибиотици. Георгиева определи това поведение като безотговорно, особено когато се дават на деца. Тя смята, че лекари и пациенти трябва да си поделят отговорността.

От своя страна националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантранджиев обясни, че Националният център по заразни и паразитни болести и Асоциацията на микробиолозите контролира антибиотичната резистентност у нас. Събирали се данни от над 150 лаборатории, които засягат болничното и извънболничното лечение. Специалистите правели анализ на това какви са най-честите причинители на инфекции у нас.

Проф. Кантарджиев коментира, че всички интересуващи се специалисти могат да намерят информация за еволюцията на резистентността на най-опасните щамове, които причиняват вътрешноболничните инфекции.

Той намира за негативен факта, че лекарите проявяват занижен интерес към организираните курсове относно антибиотичната резистентност. Имало и готова антибиотична стратегия.