Хирурзите от NYU Langone Health трансплантираха бъбрек на прасе на човек в мозъчна смърт и повече от месец той работи нормално. Екипът от Ню Йорк се надява скоро да опита и при живи пациенти.

Експериментът отбелязва най-дългото функциониране на свински бъбрек в човек, макар и починал.

Интервенцията е извършена на 14 юли, като предстои втори месец експертите да проследят работата на бъбреците втори месец. Това обясни д-р Робърт Монтгомъри, директор на института за трансплантация на NYU Langone, пред "Асошиейтед прес".

По думите му бъбрекът, който е използван е от генетично модифицираното прасе и е изглеждал дори по-добре от човешки.

Възможността един ден бъбреците на прасетата да помогнат за облекчаване на ужасния недостиг на органи за трансплантация убеди семейството на 57-годишния Морис Милър да дари тялото му за експеримента.

Генетично модифицирани прасета

Опитите за трансплантация от животно на човек се проваляха от десетилетия, тъй като организмът на хората атакуваше чуждата тъкан. Сега изследователите използват прасета, генетично модифицирани, така че техните органи да съответстват по-добре на човешките тела.

Повече от 100 000 пациенти са в националния списък за трансплантации и хиляди умират всяка година, докато чакат да бъдат трансплантирани.

Трансплантираха успешно свински сърца на пациенти в мозъчна смърт

Трансплантираха успешно свински сърца на пациенти в мозъчна смърт

Медицината е все по-близо до решаване на проблема с недостига на човешки органи за трансплантация