Хирурзи от Нюйоркския университет трансплантираха успешно свински сърца на двама пациенти в мозъчна смърт, съобщава "Ройтерс".

Това приближава лекарите с още една стъпка към дългосрочната цел за използването на органи от прасета за решаване на проблема с недостига на човешки органи за трансплантация.

Присадените сърца са функционирали нормално и по време на продължили три дни експерименти през юни и юли не е имало признаци я за отхвърлянето им.

Проучванията започнаха след смъртта през март на 57-годишен мъж с терминална сърдечна болест, който два месеца по-рано влезе в историята като първия човек, получил генетично модифицирано свинско сърце. Присаждането бе извършено през януари в медицинския център към университета в Мериленд. Причините, поради които новото му сърце в крайна сметка отказа, все още се изясняват.

Прасетата, чиито сърца са били използвани, са имали четири генетични модификации за предотвратяване на отхвърляне и необичаен растеж на органи, както и шест за предотвратяване на несъвместимост между прасета и хора.

Пробив в медицината: Трансплантираха на човек два бъбрека от прасе

Пробив в медицината: Трансплантираха на човек два бъбрека от прасе

Надеждите са ксенотрансплантацията да се справи с недостига на органи в света

Лекарите от Нюйоркския университет са тествали сърцата за вируси с помощта на подобрена система за мониторинг. Не са открити никакви доказателства за наличието на т.нар. свински цитомегаловирус, който беше открит в кръвта на трансплантирания пациент в медицинския център в Мериленд и може да е допринесъл за смъртта му.

През 2021 г. изследователи от Нюйоркския университет присадиха и свински бъбреци на двама пациенти в мозъчна смърт.

Засега се смята, че подобни трансплантации са по-безопасни при хора в мозъчна смърт, отколкото при живи пациенти. Изследователите уточняват и че интервенциите са повече с информативен характер, защото могат да се правят биопсии правят по-често.

Медиците посочват, че доставката, транспортирането, трансплантационната хирургия и всички дейности за потискане на имунната система са извършени по същия начин, както при обичайните сърдечни трансплантации с човешки орган.

За първи път: Трансплантираха сърце от прасе на човек

За първи път: Трансплантираха сърце от прасе на човек

Процедурата е кулминация на дългогодишни изследвания