Тази нощ на 12 срещу 13 август ще се “изсипе” най-големият метеоритен дъжд, който е традиционен за август, съобщава електронното издание NewsRu, като цитира японската национална обсерватория. В небето могат да се видят до 50 падащи метеорити.

Космическите тела ще влетят в атмосферата със скорост до 60 км в час и ще изгорят на височина от 100 км като оставят ярка опашка.

Изданието напомня, че към края на юли Земята премина през три метеоритни потока: Переида, алфа-Каприконида и Акварида. Толкова силен дъжд се наблюдава обикновено само няколко пъти на 10 години.

Персеида може да се види, когато Земята премине през облака прах от опашката на кометата Свифита-Татла. За последен път кометата прелетя през Слънчевата система преди 10 години, като предизвика изсипването на “звездна лавина”, при която за час в небето се наблюдаваха около 500 метеорити.

Специалистите информират, че подобен дъжд от небесни частици може да се очаква през XXII в., тъй като кометата се обръща за 130 години, предава ИТАР-ТАСС. Учените съветват тези, които искат да видят уникалния звезден дъжд, да излязат извън града, за да не пречат градските светлини на зрелището. Най-доброто време за наблюдение е в полунощ.