Тел Авив e най-скъпият град за живеене в света според най-новата класация на Economist Intelligence Unit (EIU). Той се е изкачил с пет места в подреждането през последните 12 месеца най-вече поради бързото нарастване на инфлацията.

Париж се нарежда на второ място, а Сингапур, Цюрих и Хонконг допълват челната петица. Ню Йорк е на шесто място, Женева - на седмо. Копенхаген, Лос Анджелис и Осака заемат останалите позиции в Топ 10 на най-скъпите градове.

Изкачването на Тел Авив нагоре в класацията се дължи отчасти на силната позиция на националната валута - шекела - спрямо долара, както и на увеличението на цените на транспорта и хранителните стоки. Градът е класиран на второ място по разходи за алкохол и транспорт, на пето място по разходи за лични грижи и на шесто място по такива за отдих.

Тази година в класацията бяха добавени 40 нови града. От тях най-високо е позиционирана шотландската столица Единбург - на 27-о място.

Най-голям спад отбелязва Рим, който слиза с 16 места до 48 позиция. Там са се понижили разходите за хранителни стоки и дрехи. Най-много в класацията пък се е изкачил Техеран (с 50 места до 29-о място) поради продължаващите ограничения в предлагането, недостига на стоки и нарастващите цени на вноса след повторното налагане на санкции от страна на САЩ.

Дамаск е на дъното на подреждането, т.е е най-евтиният град за живеене в света. Над него са Триполи в Либия и Ташкент, столицата на Узбекистан.

Раздвижването на световната икономика, която се възстановява от локдауните покрай пандемията от коронавирус, изигра голяма роля за разместването на класацията. Цените на тока и храните в някои страни се повишиха рязко поради ограниченията в търговията, недостига на работна ръка и продължаващите затруднения по веригата на доставки.

Класацията използва данни от август и септември за 50 000 стоки и услуги в 173 града в света.

Проучване разкрива най-проходимите градове в света

Проучване разкрива най-проходимите градове в света

Париж, Богота и Хонконг са сред най-проходимите градове в света