Дори да се възобнови потреблението на бира, производителите в Германия, които използват газ за производството на продукта си, се опасяват, че тази зима няма да имат достъп до него, пише френският вестник "Монд".

Робин Вебер, съосновател на малката марка Berliner Berg, която произвежда 10 000 хектолитра бира годишно в сърцето на столицата, обобщава дълбоката бъркотия на сектора, който консумира много енергия. Въпреки че консумацията на бира се възобнови с летните дни и връщането на социалния живот след здравните ограничения, за него притесненията за бъдещето са големи.

От началото на 2022 г. той регистрира 30% увеличение на сметката си за газ. Парогенераторът, който работи на газ е от съществено значение за нашето производство, споделя той. Робин Вебер проучва алтернативи, в случай че секторът не е в списъка с приоритети на хранително-вкусовата промишленост, включително преминаване към процес на пивоварство с мазут като основна енергия . Алтерантива за тази зима обаче няма как да се създаде.

Октоберфест се завръща

Октоберфест се завръща

Бирата поскъпва