Целувката е израз на любов, уважение, привързаност, дружба. Целувката в политическата битност става особено популярна през втората половина на 20. век.

Безспорно модата за тази интимност сред политическите лидери е въведена от генералния секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев. Без капка притеснение по този начин той демонстрира своята привързаност към видни дейци или просто нему симпатични хора.

Руският сайт „Военные материалы" е направил рейтинг на най-популярните целувки на съветския  държавник.

Едва ли през 70-те би се намерил дори един чех, който да не знае що е то „троен Брежнев" - по една целувка по двете бузи и за финал по устата. Целувката на Леонид Илич и генсека на компартията на тогавашна Чехословакия Густав Хусак шокира толкова чехите, че спомените за това паметно събитие с такава давност още са живи. В класацията е на десето място.

Девета позиция заема опитът на Брежнев да целуне Николае Чаушеску. Румънският диктатор се оказва единственият, който рязко и категорично отхвърля братско-партийната интимност - просто е прекалено гнуслив.

През 1971 генсекът претърпява още един провал да реализира „троен Брежнев". Този път той се опитва да награби министър-председателя на Великобритания Маргарет Тачър. „Желязната лейди" успява деликатно да избегне приятелския жест, който е доста неприемлив за манталитета на високомерните британци.

На седмо място идва пикантен епизод от визита на американска делегация в СССР. Когато през 1973 „желязната завеса" леко се приповдига, се провежда посещение на добра воля. След прочувствената реч на комунистическия вожд към него се приближава млада американка с букет цветя. Брежнев въобще не закъснява и с обичайната за него страст и любвеобвилност я разцелува. Само за миг дотогава никому неизвестната учителка по хореография Ени Холман става популярна по целия свят.

Трийсет и деветият президент на Съединените щати - Джими Картър, е единственият държавен глава на САЩ, получил привилегията да бъде целунат от съветския ръководител.

Петото място заема целувката на Брежнев и Йосип Броз Тито. Легендата мълви, че дружеският жест е бил с такава сила и страст, че югославският лидер след това ходил с разранени устни.

През далечната 1968 водачът на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат за първи път стъпва в Страната на Съветите. Той бързо печели доверието на Москва - доказателство за това отново е знаменитата „брежневска тройка".

Снимка на страстната целувка на Леонид Илич и Индира Ганди и досега стои на видно място в нейния дом, превърнат в музей, редом с други реликви от живота на великата индийка.

През 1974 лидерът на кубинската революция прави първа визита в Съветския съюз. Той вече знае за неизбежния ритуал, но също така е наясно, че ще стане за смях в родината си, ако позволи подобна волност. Фидел Кастро намира хитроумен изход от неловкото положение - той слиза от самолета с огромна пура в уста, което предотвратява излагането му пред неговите мачо сънародници.

И - разбира се - първо място заема най-известната целувка - през 1971 Брежнев и ръководителят на тогавашната ГДР Ерих Хонекер демонстрират нежно братската дружба между двата народа.
Интимността между двамата дори бе нарисувана на Берлинската стена от талантливия художник Дмитрий Врубел. „Братската целувка" се превърна в символ на падането на „желязната завеса".