Три американски фирми със седалища в Ню Йорк и Флорида са служили за изпиране на парите на боса от Коза ностра Бернардо Провенцано, информира Prontosofa като се позова на „Ил Соле 24 оре".

Според италианския всекидневник става въпрос за Leon Holding corporation, Haskell international trading inc. и за Santica Usa inc.

Прокуратурата в Палермо смята, че разполага с достатъчни доказателства за това как икономическите интереси на Коза ностра са били насочвани към тези дружества, с цел легализиране на печалбите от незаконен бизнес.

Става въпрос най-вече за изпирането им чрез внос в Съединените щати на италиански хранителни продукти.

Прокуратурата в Палермо твърди, че е идентифицирала човека, който се е занимавал с изпирането на парите - 40-годишният мениджър Николо Нотаро.

Той бил вицепрезидент на Haskell international trading - фирма, която се занимавала с дистрибуция в Съединените щати на тестените продукти Buitoni.

Припомняме, Провенцано беше арестуван през април 2006 година, след повече от 30 г. преследване от страна на властите.

Предполага се, че Провенцано оглавил сицилианската мафия след арестуването през 1993 година на бившия бос Салваторе Риина "Тото".

Провенцано, известен още като Фантомът от Корлеоне по името на градчето, обезсмъртено във филма "Кръстникът" е на 75 години.

През октомври 2006 г. съдът в Палермо, произнесе доживотна присъда за Бернардо Провенцано и за още 30 души, сред които Тото Риина.

През август миналата година финансовата полиция на италианския град Палермо конфискува собственост на Провенцано за 1 милион евро.