Най-големият затвор на ЦРУ в Афганистан с кодовото име – солената яма В строго секретни бази в Източна Европа са били държани и разпитвани от ЦРУ членове на "Ал Кайда", пише днешният "Вашингтон пост".

Изданието се позовава на твърдения на американски и чужди служители на Централното разузнавателно управление на САЩ. Базите са били функциониращи секретни обекти преди 1989 г.

Няколко месеца след атентатите на 11 септември 2001 г. обаче те се превръщат в част от засекретена система от затвори, създадена от ЦРУ.

След това започва включването към системата и на други затвори в осем страни, сред които Афганистан, Куба, Тайланд.

Имената на държавите от Източна Европа, в които се намират секретните обекти на ЦРУ, не се споменават по молба на висши американски служители, допълват от “Вашингтон пост”.

Според журналистите чрез тайните затвори ЦРУ водило неконвенционална война срещу тероризма, в която участие взимали и чуждите разузнавания.

Затворите на ЦРУ се държали в строга секретност дори и от членове на американския конгрес, които следели тайните операции на управлението.

Освен това за съществуването и местонахождението на секретните обекти в съответните страни са знаели само президентите и няколко висши служители от разузнаванията.