Днес, 31 октомври, по традиция се чества международният ден на Черно море. Тази година се отбелязва осемнайсетата годишнина от подписването на Стратегическия план за развитие на Черно море. Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, живеещи в района на черноморския басейн.

Турция е сред шестте черноморски държави, включително и България, които през 1996 г. подписват Стратегическия план за Черно море, в който приемат, че замърсяването на общото море създава рискове за всички. Документът практически е основа и за съвместната дейност, а денят на Черно море е повод за привличане на вниманието към проблемите.

Център на проявите тази година е черноморският град Ризе, където се провежда национална конференция, посветена на екологията на морето и обществените грижи, под егидата на турското министерство на екологията и урбанизацията, с участието наспециалисти и граждански организации, съобщи БНР.

Турският град Текирдаа е домакин на международен черноморски балкански форум, озаглавен „Дни на клъстера", в който участват представители на агенции за развитие от България, Турция, черноморските и балканските страни, а също Испания, Словения, Дания, Австрия и Италия, научни работници и специалисти.

Секретарят на турската Агенция за развитие Тракяка Махмут Шахин заяви, че мисията на тазгодишния, 5-и форум е създаването на Балкански и Черноморски синергиен клъстер обмен на най-добритерегионални практики, както и намирането на ефикасен подход за използването нафондовете за развитие на различните сектори, заиновации и нови технологии.

Клъстер означава група фирми и организации, които са независими, но работят заедно за обща цел, която да им донесе ползи.

В рамките на форума, всяка от страните участнички обменя своя опит, акцентира на своите приоритети, някои от които съвпадат с тези на останалите страни, а други не. Специално внимание ще се отдели на трансграничното сътрудничество.