Учени откриха земепободна планета, съобщава БиБиСи. За нея разказват учени от университета в Уоруик, които са били част от международен екип за откриване на нова обитаема планета с размерите на Земята.

По думите им планетата Gliese 12b е една от малкото известни скалисти планети, където хората теоретично могат да оцелеят. Приблизителната температура на повърхността е около 42 °C. Учените обаче все още не са сигурни каква е атмосферата на планетата, ако има такава.

Планетата се намира на 40 светлинни години, което означава, че тя е твърде далеч, за да се види по-отблизо, казват от университета.

Gliese 12b обикаля около своята версия на слънцето на всеки 12,8 дни и е подобен на този на Земята. Еквивалентът на Слънцето на планетата е хладно, червено джудже, разположено в съзвездието Риби и планетата получава 1,6 пъти повече енергия от своята звезда, отколкото Земята от слънцето, обясняват от университета.

Екипът използва данни от сателитите на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА), за да потвърди съществуването на планетата и нейните характеристики като размер, температура и разстояние от Земята.

"Вълнуващо е, че тази планета е най-близката до Земята планета, която познаваме", коментира д-р Уилсън.

"Светлината, която виждаме сега, е от 1984 г. (преди 40 години) - толкова време е отнело, за да достигне до нас тук, на Земята."

"Планети като Gliese 12 b са много малко, така че за нас е много рядко да можем да изследваме една толкова внимателно и да научим за нейната атмосфера и температура", посочват учените.

Лариса Палеторп, съръководител на изследването и докторант в Университета на Единбург и Лондонския университетски колеж, каза, че това е "уникален кандидат" за по-нататъшно изследване на атмосферата, което да помогне за отключването на някои аспекти от еволюцията на нашата собствена слънчева система.