Международна група учени установи, че вярата на хората в свръхестественото, включително в дявола и злите духове, е свързана с разпространението на инфекциозни заболявания. Изводите на изследователите са публикувани в научното издание Science Alert.

Епидемиите, включително огнища на чума и други глобални катастрофи, са способствали за популярността на моралния витализъм - вярата, че здравето на човека зависи от силите на доброто и злото. При това поведението на човек с такива убеждения наистина намалява риска от заболявания, укрепва имунната система, подхранвайки същите тези убеждения, твърдят учените.

За да докажат това предположение, изследователите са анализирали данни за "вярата в дявола", събрани сред няколко хиляди студенти от тридесет различни държави. Анализът показал, че съществува доста силна връзка между вярата в "злите духове" и поведението, което помага за защита от инфекциозни заболявания. Според учените всичко това показва, че древните народни суеверия някога са били наистина ефективно средство за защита от патогени.

По-рано Олга Христофорова, която е сътрудник в Научноизследователската лаборатория по теоретична фолклористика към Руската академия на науките, обясни защо съвременните хора все още се страхуват от демони.

По думите ѝ когато човек не разбира какво се случва с тялото и психиката му, той се опитва да го обясни със зли сили, които се вселяват в него и причиняват страдания.