Ударът на антимафиотите в Петрич, при който беше открит граничен камък с надпис от цар Самуил, датиращ от XI век, е равен по историческа стойност на няколко златни тракийски съкровища.
Това заяви директорът на Националния исторически музия проф. Божидар Димитров.

Той подчерта, че находката е уникална, тъй като слага окончателен край на един спор, продължил десетилетия между българските и македонските историци.

А именно чий цар е Самуил.
Сега това идва "изречено" от неговата уста, заявява проф. Димитров, позовавайки се на разчетения от експертите от благоевградския музей надпис, гласящ “Самуил самодържец български”.

Директорът на НИМ информира, че това е първата подобна гранична плоча, попадаща в български музей. Досега са намерени три плочи – две с надпис от цар Симеон, намиращи се в музея в Цариград, и една подписана от цар Борис, открита в албанското село Балша.

По принцип надписите, които царете са заповядвали да се изсичат върху тези камъни, гласят – както е при плочите в Цариградския музей – “Граница между българи и ромеи, издигната от цар Симеон и....”, обяснява проф. Димитров.

За огромно негово, а и на журналистите събрали се на извънредната пресконференция в НИМ, съжаление уникалната находка не пристигна в София. Както стана ясно, служителите на музея в Благоевград, където главният секретар на МВР ген. Борисов е занесъл плочата след днешната акция, не са разрешили тя да бъде изнесена оттам – буквално с жива верига са попречили на това.

Свидетели сме на един локален патриотизъм, но все пак в това няма нищо лошо, коментира проф. Димитров.
Той уточнява все пак, че всички подобни антики, открити в домове на иманяри, са следствени предмети, които трябва да се съхраняват в НИМ. Ние и в момента имаме повече от 22 хиляди предмета, които са по следствени дела, обясни Божидар Димитров.

надгробната плоча От своя страна ген. Борисов, който пристигна направо от Благоевград за пресконференцията, информира, че това е една от поредните операции на РЗБОП. От дълго време е следен този канал за износ на антики и на 16 март при обискиране на няколко къщи са открити освен този камък и още много върхове на стрели и 161 монети.

Граничният камък е намерен в дома на Стамен Василев от с. Самуилово.
Най-вероятно находката е открита в землището на селото, коментира проф. Димитров, защото именно там някъде е минавала границата по времето на цар Самуил.

Главният секретар на МВР уточни, че по информация камъкът вече е бил продаден и е предстояло изнасянато му от България.
По мнението на директора на НИМ, ако тази светиня за българите е била минала на македонска територия, камъкът веднага щял да бъде натрошен на парчета, заради това, че дава категоричния отговор - “Самуил самодържец български”.

Сега предстои тройна експертиза за окончателното доказване автентичността на находката.
Аз съм сигурен обаче, че тази плоча е истинска, заяви Божидар Димитров.

За да компенсира невъзможността да покаже камъка, проф. Димитров посочи два от експонатите на музея, сходни с откритието в Самуилово.
Това е надгробна плоча от цар Самуил в памет на починалите му майка, баща и най-голям брат Давид, както и строителен надпис, изсечен по заповед на цар Владислав - племенник и наследник на Самуил, посветен на строежа на Битолската крепост.

надписът на Владислав В този дълъг надпис, от който в НИМ се пази копие, цар Иван Владислав разказва за победи и поражения във войната с Византия и съобщава, че е ••"българин родом", "самодържец (цар) български" и че е построил крепостните стени на Битоля "за спасение на българите".••
С други думи, подчертава проф. Димитров, цар Иван Владислав е обяснил какъв е народът, живеещ в днешна Македония през 1016 г, какъв е той по народност и цар на коя държава е.
Във връзка с този надпис директорът на НИМ уточнява, че "този най-голям славянски надпис, с притежанието на който би се гордял всеки световен музей, от откриването си и досега се намира арестуван в мазето на Битолския музей, начупен на няколко парчета".