Един от най-известните престъпници на САЩ Теодор Качински се обърна към съда с молба да му бъде върнато имуществото, в това число и една от неговите бомби, предаде Ройтерс.

Качински иска властите да му върнат книгите, личните записки и химическите вещества, които той е използвал за изготвянето на бомбите. По-голямата част от имуществото си терористът иска да предаде на учените от Мичиганския университет “за бъдещото им изучаване на сериозните изследователи”.

Качински е предоставил на съда в Сакраменто списък с всички книги, документи и лични вещи, които са били конфискувани след арестуването му. Съдът все още не е отговорил на молбата на убиеца, но може би най-вероятно тя ще бъде отхвърлена.

Припомняме, че години наред цяла Америка тръпнеше в страх от Теодор Качински, по-известен като Унабомбър, заради престъпните си методи – разпращане на взривни устройства в колети чрез американските пощенски служби, или залагане на експлозиви в офиси на индустриалци и лаборатории.

Мощта на взривовете не е била голяма, защото целите на Качински са били терор, а не убийства. Между 1978-95 г, той организира 16 атентата със самоделно направени устройства.

Освен тримата убити, атентатите на Унабомбър оставят инвалиди до живот множество учени, изследователи, индустриалци. Рецептата за своите бомби Качински взима от прочутата “Готварска книга на анархиста”.

След като Качински е предаден от собствения си брат, продължилият две години процес го призна за шизофреник и съдът го осъди на доживотен затвор за убийство на трима души. Качински излежава присъдата си в едноместна килия в затвора Сакраменто.

През 1996 г. списанието People го обяви за един от 25-те най-интересни хора на планетата.