На 26 януари тържествено бе дадено началото на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник. Тази година фестивалът отбеляза своето тридесето издание.

Сурва се провежда от 1966 г.  През 1985 г получава международен статут, а от 2015 година става част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Това е най-големият зимен маскараден фестивал в България и Европа. Традиционно той привлича участници от цялата страна и от чужбина.

Снимка 650966

Източник: news.bg

Над 10 000 сурвакари взеха участие в тазгодишното издание. Те дефилираха пред журито на фестивала и гостите в града в продължение на три дни.

През 2024 г. имаше и силно международно участие. 17 групи от чужбина дефилира по централния площад в Перник. Имаше представители от Гърция, Сърбия, Северна Македония, Хърватия, Италия, Португалия и др.

Снимка 650968

Източник: news.bg

Традициите на Сурва датират от далечени временна. Те са свързани с обичаи за гонене на злото.

Традиционно в Пернишко сурвакарите отбелязват Сурва на 13 срещу 14 януари. Те обличат своите костюми, слагат маските си и танцуват около огън. След това обикалят от къща на къща за здраве и берекет.

Снимка 650965

Източник: news.bg

Маскарадната обредност идва от древни времена и е съхранена като част от българския фолклор. Маските в народните вярвания защитават от зловредното влияние на нечистите сили. Освен това българската обредна маска е източник на богата информация за различните етнографски райони.

Сурва - дух и традиции, предавани от поколение на поколение

Сурва - дух и традиции, предавани от поколение на поколение

В Перник се провежда традиционния фестивал