Жителите на Мурманск изкачиха в сряда Солнечная горка (Слънчевата планина) - най-високата точка в града - за да посрещнат първата зора след полярната нощ, която продължи от 2 декември 2022 г. до 10 януари 2023 г. Това е единственото място в града, където може да се види слънцето по това време, но тази година изгревът е бил засенчен от облаци, пише кореспондент на ТАСС.

Според синоптиците слънцето се е показало на географската ширина на Мурманск в 12:43 часа. Продължителността на деня е само 26 минути. От 11 януари тя постепенно ще се повишава. Всяка година жителите на Мурманск се качват на Солнечная Горка, за да видят първите лъчи, но най-често времето не позволява те да бъдат видени. В безоблачно небе се вижда само отражението на слънцето или неговия ръб. В сряда в Мурманск времето ще остана облачно с редки прояснения, слаб вятър и температура от минус 10 градуса.

"Спящият гигант": Метанът на Северния полюс започна да се освобождава

"Спящият гигант": Метанът на Северния полюс започна да се освобождава

Учени са открили доказателства, че залежите от замръзен метан

На 11 януари, по традиция, датираща от 2007 г., властите на Мурманск организират развлекателна програма за тези, които се качат до върха на Солнечная Горка - само на един километър от града. Участниците в празненството "Първа зора" танцуват и се топлят с чай от боровинки.