Учени са открили доказателства, че залежите от замразен метан в Северния ледовит океан, известни като "спящите гиганти на въглеродния кръговрат", са започнали да се освобождават от голям район до крайбрежието на Източен Сибир.

Високите нива на газа са засечени на дълбочина 350 метра в Лаптевско море до Русия. Според учени това може да ускори глобалното затопляне, пише "Гардиън".

Горещините в Сибир - невъзможни без отпечатъка на човека в климата

Горещините в Сибир - невъзможни без отпечатъка на човека в климата

Десетилетията отделяни парникови газове от хората са довели до покачване на температурата

На Северния полюс има огромни резерви от замразен метан и други газове, известни като хидрати. Метанът има 80 пъти по-силен затоплящ ефект от въглерода за 20 г. Геофизичният институт на САЩ посочва дестабилизирането на хидратите на Северния полюс като един от четирите най-сериозни сценария в борбата с климатичните промени.

Международен екип на борда на руския изследователски кораб "Академик Келдиш" обяви, че повечето от мехурите се разтварят във водата, но нивата на метан на повърхността са от четири до осем пъти над очакваната норма и това отива в атмосферата.

Рекордни средни температури в сибирската част на Арктика

Рекордни средни температури в сибирската част на Арктика

Арктика се затопля два пъти по-бързо от средното за света

Шведски учен от Стокхолмския университет заяви от кораба със сателитен телефон, че в момента това най-вероятно няма да окаже голямо влияние върху глобалното затопляне, но поставя началото на този процес.

Учените, които участват в международна експедиция, подчертават, че откритията им са предварителни. Мащабът на освобождаващия се метан не може да бъде потвърден до завръщането им, тъй като трябва да се анализират събраните данни и да се публикуват.

Последното откритие потенциално бележи третия източник на емисии от метан в региона.

От януари до юни тази година температурите в Сибир бяха с 5 градуса по-високи от средните - аномалия, която най-малко 600 пъти е по-вероятно да е причинена от емисии от въглерод и метан вследствие на човешка дейност.