Горещите вълни в Сибир, при които беше отчетен температурен рекорд от 38 градуса по Целзий, са "почти невъзможни" без климатичните промени в резултат на човешка дейност, алармират водещи учени, предаде АФП.

Международен екип от изследователи са установили, че десетилетията отделяни парникови газове от хората са довели до покачване на температурата с повече от 2 градуса, което е предизвикало горещи вълни с рекордни температури.

Рекордни средни температури в сибирската част на Арктика

Рекордни средни температури в сибирската част на Арктика

Арктика се затопля два пъти по-бързо от средното за света

Петте най-топли години в историята са се случили през последните пет години и има голяма вероятност 2020-та да бъде най-горещата година в историята.

Полярните кръгове се затоплят по-бързо от останалите места на планетата. Температурите в Сибир са с 5 градуса по Целзий по-високи спрямо средните между януари и юни.

В град Верхоянск, където беше отчетена температура от 38 градуса по Целзий, са счупени предишните рекорди.

Учените описват откритията като "потресващи".

Зачестяват екстремните метеорологични явления като супербури и суша вследствие на климатичните промени, но доскоро учените не успяваха да намерят конкретна връзка между едно явление и глобалното затопляне.

ООН проверява температурен рекорд от 38 градуса по Целзий в сибирски град

ООН проверява температурен рекорд от 38 градуса по Целзий в сибирски град

СМО в момента търси потвърждение и подробности за показателите

Изследователският екип е провел компютърни симулации на температурите днес - около 1 градус по Целзий по-топло спрямо базовия период преди Индустриалната революция.

След това те сравнили това с модел, генериращ температурите в Сибир тази година без човешка намеса - без да се добавя 1 градус по Целзий вследствие на човека.

Те установили, че продължителна жега се случва по-малко от веднъж на 80 000 г. без човекът да е предизвикал климатични промени. Авторите заключават, че е "почти невъзможно" да възникне гореща вълна в климат, при който няма затопляне вследствие на отделяне на парникови емисии. Те допълват, че най-малко 600 пъти е по-вероятно въглеродното замърсяване да предизвика екстремни метеорологични явления.

10 градуса по-топло от нормалното в Сибир през май

10 градуса по-топло от нормалното в Сибир през май

След като светът преживя най-горещия си май откакто се водят надеждни измервания

Учените зад калкулациите подчертават, че горещата вълна в Сибир е проблем на цялата планета.

1,5 милиона хектара гори в пожари отделят милиони тонове въглероден диоксид в атмосферата. В същото време горските пожари и продължителните горещи вълни ускоряват топенето в региона.

Изследването все още не е публикувано в журнал. В него са участвали учени от международни университети и метеорологични служби, включително Институт по океанология "Ширшов" към Руската академия на науките.