Организацията на обединените нации (ООН) обяви, че проверява информация за нова рекордно висока температура на Северния полюс. През уикенда в сибирски град бяха отчетени 38 градуса по Целзий, информира АФП.

Рекордната температура е измерена в руския град Верхоянск в събота по време на продължителна гореща вълна, което също е довела до горски пожари, съобщиха от Световната метеорологична организация (СМО) към ООН.

10 градуса по-топло от нормалното в Сибир през май

10 градуса по-топло от нормалното в Сибир през май

След като светът преживя най-горещия си май откакто се водят надеждни измервания

Източен Сибир е известен с екстремните температури през зимните и летните месеци, коментира говорител на СМО в Женева.

"Температура над 30 градуса по Целзий през юли не е необичайна, но очевидно 38 градуса по Целзий е изключение", поясни представителят и добави, че ситуацията е "поразителна и тревожна".

Говорителят отбеляза, че Световната метеорологична организация приема данните от Верхоянск като "легитимно измерване", но подчерта, че ще отнеме време за пълно потвърждение на рекордната температура.

Руската метеорологична служба "Росхидромет" обяви, че на станцията във Верхоянск е измервана температура от над 31 градуса по Целзий от 18 юни, а пикът е 38 градуса по Целзий на 20 юни. Това е най-високата измерена температура във Верхоянск от XIX век, когато започват да се събират такива данни.

СМО в момента търси потвърждение и подробности за показателите.

Според организацията високите температури в Сибир са показател, че глобалното затопляне продължава.

"Климатичните промени не си почиват заради коронавируса. Температурите се покачват. Ние продължаваме да виждаме екстремни метеорологични явления", предупреди говорителят.