Температурите са се повишили с 10 градуса по Целзий над средното през миналия месец в Сибир, където се намира голяма част от вечната замръзналост на Земята, след като светът преживя най-горещия си май откакто се водят надеждни измервания. Това обявиха от мрежата на Европейския съюз за мониторинг на климата, цитирани от "Франс прес".

Службата за климатичните промени "Коперник" уточни, че май 2020 г. е бил с 0,68 градуса по-топъл от средните температури за май в периода между 1981 и 2010 г., като температури над средните са регистрирани в части от Аляска, Европа, Северна Америка, Южна Америка, обширни територии в Африка и Антарктида.

В световен мащаб "средната температура за дванадесетте месеца до май 2020 г. е близо 1,3 градуса по Целзий над нивата отпреди индустриалната епоха", уточняват от "Коперник", имайки предвид еталона, по който често се измерва глобалното затопляне.

Нов рекорд на въглеродните емисии в атмосферата въпреки спада покрай пандемията

Нов рекорд на въглеродните емисии в атмосферата въпреки спада покрай пандемията

Нивата на въглероден диоксид сега са най-високите досега в човешката история

Съгласно Парижкото споразумение за климата от 2015 г. близо 200 страни обещаха да ограничат повишаването на средната температура на повърхността на Земята до "доста под" 2 градуса и до 1,5 градуса, ако е възможно.

Горещата вълна в части от Сибир и Аляска ще предизвика особена тревога в региони, които бяха обхванати от огромни горски пожари миналата година, подхранвани от рекордната жега, и където, както "Коперник" предупреди, "зомби" пожари, тлеещи под земята, може да се възпламенят отново.

Мониторинговата мрежа за климата на ЕС подчертава, че в Сибир е имало "много аномални" температури през целия период от март до май.

Те достигат близо 10 градуса над средното равнище в периода между 1981 и 2010 г. в части от реките Об и Енисей, където е отчетено "рекордно ранно топене на речния лед".

Коронавирусът ще предизвика повече трафик и CO2 емисии

Коронавирусът ще предизвика повече трафик и CO2 емисии

допълнителни 3 милиона тона емисии на CO2 годишно

"Коперник" е регистрирала температури над средните в голяма част от Арктика в периода между март и май, въпреки че пролетта беше по-студена в Северна Канада.

Части от Европа - от Балканите до Скандинавия - също така са преживели по-хладни от средните температури през май, както и Австралия, Южна Азия и източните части на САЩ.

12-те месеца до май са били с 0,7 градуса по-топли от средното за периода между 1981 и 2010 г., което съответства на най-топлия еквивалентен период в историята, регистриран между октомври 2015 г. и септември 2016 г.

Като цяло средните световни температури са се повишили с повече от един градус по Целзий от средата на XIX в. насам, като това е предизвикано най-вече от горенето на изкопаеми горива.

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

66 страни обещават нулеви емисии на CO2 до 2050-а

Жизненоважна цел за предотвратяване на катастрофални климатични промени

Има продължителен период с температури над средното от 2002 г. насам, докато последните пет години са най-горещите в историята, каквото е било и последното десетилетие.

В Арктика средните температури са се повишили с два градуса по Целзий от средата на XIX в. насам, което е почти двойно повече от средното за света.

Това ускори топенето на дебелата километри ледена покривка на Гренландия, което доведе до нетна загуба от 600 млрд. тона ледена маса за годината, което представлява около 40 процента от общото покачване на морското равнище през 2019 г.

Вечната замръзналост в руските и канадските гори съдържа 1,5 трлн. тона въглероден диоксид - около 40 пъти повече от годишните въглеродни емисии, изхвърляни в атмосферата.

ООН заяви миналата година, че емисиите на парникови газове, генерирани от човешката дейност, трябва да спадат със 7,6% годишно през следващото десетилетие, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса.

Настоящите обещания за намаляване на вредните емисии ще доведат до няколко градуса затопляне на Земята до края на века.