В Германия пътниците, които преминават от обществен транспорт към частни автомобили заради страх от заразяване с новия коронавирус, могат да причинят допълнителни 3 милиона тона емисии на CO2 годишно, показва проучване на международната природозащитна организация Greenpeace ("Грийнпийс").

Много германски градове биха могли да се сблъскат със задръствания, тъй като броят на автомобилите по улиците се увеличава значително, предупредиха природозащитниците.

"За да се предотврати големия трафик заради коронавируса, сега градовете трябва да създадат повече пространство за велосипедисти и пешеходци", настоява експертът по трафик на "Грийнпийс" Марион Тийман, като допълва: "С по-добри велосипедни и пешеходни алеи градовете могат да предотвратят хората да бъдат принудени да се върнат в колите си."

В изявление за медиите "Грийнпийс" приветства усилията на градове като Милано и Мадрид, където наскоро бе добавено повече място за велосипедисти и пешеходци, за да се даде възможност за социално дистанциране по време на пандемията.

"Това е огромна възможност за постигане на напредък в преминаването към безопасни, чисти и благоприятни за климата видове транспорт", изтъква Тийман.

В Германия емисиите на CO2 само от трафика възлизат на 163,5 милиона тона през 2019 г.