Температурите в сибирската част на Арктика достигнаха рекордни средни стойности през юни, като в някои райони се наблюдава покачване до 10 градуса по Целзий. Това показват данните на европейската служба за климатичните промени "Коперник". 

Учените посочват, че топлината е помогнала на разгарянето на пожари в региона, което е довело до безпрецедентно изхвърляне в атмосферата на около 59 млн. тона въглероден диоксид.

ООН проверява температурен рекорд от 38 градуса по Целзий в сибирски град

ООН проверява температурен рекорд от 38 градуса по Целзий в сибирски град

СМО в момента търси потвърждение и подробности за показателите

Горещото лятно време не е рядкост в Полярния кръг, но през последните месеци се наблюдаваха необичайно високи температури.

Смята се, че Арктика се затопля два пъти по-бързо от средното за света.

Карло Буонтемпо, директор на "Коперник", подчерта, че тенденцията е "тревожна".

Учените от "Коперник" посочват, че в региона е наблюдаван среден ръст от 5 градуса на температурите. Това е повече от градус повече от предишните два най-топли месеца юни в историята - през 2018 и 2019.

Сибирският град Верхоянск достигна 38 градуса на 20 юни - 18 градуса по-висока от средната максимална дневна температура за месеца. Рекордът тепърва ще се проверява.

10 градуса по-топло от нормалното в Сибир през май

10 градуса по-топло от нормалното в Сибир през май

След като светът преживя най-горещия си май откакто се водят надеждни измервания

По-рано през юни в части от Сибир бяха регистрирани 30 градуса, докато през май в Хатанга в Русия - разположен в Полярния кръг на 72 градуса северна ширина - постави нов температурен рекорд за май от 25,4 градуса.

Междувременно в региона до 6 юли са били регистрирани 246 пожара, обхванали повече от 1400 кв. км, каквито са данните на руската агенция по горите.

Двата проблема са свързани, подчертава Марк Парингтън, старши учен от "Коперник".

"По-високите температури и по-сухата почва осигуряват идеални условия тези пожари да се разгарят и да продължат да горят толкова дълго на толкова голяма площ", коментира той пред "Ройтерс".