Френските депутати ще гласуват в четвъртък силно обсъждания проект на закон, който забранява дискриминацията срещу дредове, плитки, афро и всяка друга прическа, цвят или текстура на косата, предава Ройтерс.

Оливие Серва, чернокож депутат от френската отвъдморска територия Гваделупа, който е изготвил законопроекта, каза, че той ще позволи на жертвите на тази дискриминация, която според него има "опустошително въздействие", да спечелят делата си в съда.

"Необходимо е ясно да се посочи в нашия закон, че дискриминацията, основана на косата, е незаконна", каза той.

"Има много страдание (въз основа на дискриминация по прическа и цвят на косата) и трябва да вземем това предвид", каза той пред Ройтерс.

Серва цитира проучване от 2023 г. на Dove и LinkedIn, което показва, че две от три чернокожи жени в Съединените щати сменят прическата си за интервю за работа и че прическата на черна жена е 2,5 пъти по-вероятно да бъде възприемана като непрофесионална.

В Съединените щати най-малко 23 щата са приели законодателство, насочено към защита на хората от дискриминация по коса на работното място и в държавните училища.

Но във Франция, която се гордее с култура на универсализъм, която гласи, че всички хора са равни и която не позволява етнически квоти или дори събиране на данни въз основа на етническа принадлежност, не всички подкрепят предложението.

По-специално консервативните и крайнодесните депутати не са съгласни с него.

Ирландия премахва сексистки определения за жените от конституцията

Ирландия премахва сексистки определения за жените от конституцията

Гласуването умишлено се провежда на Международния ден на жената

Фабиен Ди Филипо, депутат от консервативната партия "Републиканците", твърди, че тъй като вече има законодателство, което забранява дискриминацията въз основа на външен вид, проектозаконът е излишен.

Говорейки в парламентарната комисия, която обсъждаше проекта преди дебата в пленарна зала, той каза: "Трябва ли утре да очакваме законопроект за дискриминацията на плешивите хора, които според мен са недостатъчно представени в рекламите на шампоани?"

Законопроектът, каза Ди Филипо, има за цел да внесе американското мислене във френското законодателство.

Серва отхвърли аргумента, като каза, че има еднакво страдание от дискриминация по отношение на косата от двете страни на Атлантическия океан.

Законопроектът, който има за цел да забрани всякаква дискриминация срещу структурата на косата или прическата, също така ще защити русите жени от сексистка дискриминация.

Европейският съд даде зелена светлина на забраната на религиозни символи на работното място

Европейският съд даде зелена светлина на забраната на религиозни символи на работното място

Съдът обаче допусна и обратното и остави на институциите да решават