Ирландия е готова да гласува в петък замяна на конституционните препратки относно важността на "живота на жената в дома", предава "Ройтерс".

Докато социалната промяна в някога дълбоко католическата нация стимулира премахването на забраните за аборти и еднополови бракове, конституцията съдържа клауза, в която се казва, че "със своя живот в дома жената дава на държавата подкрепа, без която общото благо не може да се постигне".

Ирландският премиер Лео Варадкар представи гласуването, което умишлено се провежда на Международния ден на жената, като шанс да се изтрият някои "много старомодни, много сексистки думи за жените".

Все пак някои активисти и групи за застъпничество за хора с увреждания се противопоставиха на предложението на правителството да се замени формулировката с език, признаващ грижите в семействата, тъй като не поставя по-голямо правно задължение върху държавата да подкрепя онези, които дават или получават грижи.

"Мястото на жената е там, където тя иска, и нищо по-малко не е приемливо в нашата конституция", каза Орла О'Конър, директор на Националния съвет на жените в Ирландия, докато агитираше за вот с "да" в центъра на Дъблин в сряда.

Втората клауза, която трябва да бъде заменена, гласи, че държавата "трябва да се стреми да гарантира, че майките няма да бъдат задължени поради икономическа необходимост да работят, за да пренебрегнат задълженията си в дома".

Всъщност до 1973 г. безбрачните жени трябваше да напуснат работата си, след като се омъжат, а омъжените жени бяха дисквалифицирани от кандидатстване за свободни работни места.

Проучванията на общественото мнение седмица преди гласуването показват, че вероятно мнозинство ще подкрепи предложението, заедно с друго, което разширява определението за семейство в конституцията, за да признае "трайни връзки", като съжителстващи двойки и техните деца.

Въпреки това, кампания с нисък профил, която изглежда не ангажира електората, рискува ниска избирателна активност, която в миналото е увеличила дела на хората, гласуващи за статуквото.

Анализаторите го сравняват с референдум от 2012 г. за защита на правата на децата, който премина с по-ниска от очакваната активност, тъй като само 33% от имащите право на глас гласуваха.Избирателната активност беше почти два пъти по-висока от гласовете през 2015 г. и 2018 г. за разрешаване на еднополовите бракове и либерализиране на ограничителните закони за абортите.

"Убеден съм, че сексисткият, вреден език на член 41.2 ще бъде коригиран в бъдеще", каза професор Шиобан Мълали,, директор на Ирландския център за човешки права в Юридическия факултет на Университета в Голуей.

"Не съм толкова уверен обаче, че едно бъдещо правителство ще поправи продължаващия ни неуспех да се ангажираме да подкрепяме общественото благо на грижите - в семействата и общностите."

Чехия одобри повече права за ЛГБТ двойки, но не и за брак или осиновяване

Чехия одобри повече права за ЛГБТ двойки, но не и за брак или осиновяване

След месеци на остър дебат, умален вариант на законопроекта премина през гласуването в сряда