Водопровод от времето на цар Симеон (10 век) е открит от археолози край Преслав, информира директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, цитиран от БТА. За откритата в старопрестолния град находка съобщил още вчера директорът на Преславския музей Пламен Славов.

През Средновековието канализационни инфраструктури има само във Византия и България, като сведения за това - и писмени, и археологически - има в изобилие. Проф. Димитров припомни за надпис от 837 г., намерен в Плиска, който свидетелства, че кавкан Исбул е построил със свои средства водопровод, увенчан с чешма в центъра на столицата, „за да пият българите".

Проф. Божидар Димитров отбелязва, че водопроводите в Созопол са три, а има и отточна канализация, заустена в морето, както е и днес. Подобни инфраструктури са открити и в почти всички български средновековни градове.

По думите му бани има на много места в страната, сред които и 200 крепости, в които се къпем и днес като например Хисар, Кюстендил, София и Бургас.

Тръби от най-стария водопровод в Европа могат да се видят в НИМ от утре", информира още директорът на Националния исторически музей.