Приемането на витамини във формата на хапчета, така както правят милиони хора по света, е по-скоро във вреда, отколкото в полза на организма.

Това показват резултати от проучване, направено в университетската болница в Копенхаген, съобщава британския Таймс.

Изследването на три витамина, приемани във вид на хапчета - витамин А, витамин Е и Бета-каротин, показало, че при тяхното взимане рискът за здравето се увеличава.

Проучването е показало също и че приемането на витамин С и на селен няма точно определен ефект.

Резултатите, които са публикувани в списанието на Американската лекарска асоциация, показват, че парите, които са влагани в закупуването на витамини, са средства, хвърлени на вятъра.

В изследването са участвали около 10 милиона британци.

В новото изследване е анализирана и самата обмяна на веществата - метаболизма. Взети са под внимание и други проучвания, направени по-рано, чийто резултат е бил от значение за крайния резултат на изследването.

Учените отчитат и че всеки организъм има различна предразположеност към даден витамин.

Вземайки предвид резултатите от 47 изследвания от общо 68, учените извеждат  като основна тенденция, че Бета-каротинът застрашава здравето на човека с около 7%, витамин А - с 16%, а витамин Е - с 4%.
При изследването на Витамин С са били получени противоречиви резултати. Затова екипът от учени е изследвал витамина в комбинация с други. При подобно комбиниране рискът за здравето на човека е около 6%.

По повод новото изследване от Британската фондация за изследвания на сърцето препоръчаха внимание да се отделя преди всичко на здравословното хранене, а не на приемането на витамини.