Японската величествена планина Фуджи, формирана преди около 700 000 години, изчезна от погледите край оживен път. Поне от едната страна на пътя, гледките към 3,776-метровия символ на Япония и магазина на Lawson под него вече не са видими.. Служители завършиха изграждането на стена с размери 20 на 2.5 метра, за да блокират място за снимки, станало изключително популярно сред туристите, но създаващо много руискове за движението на автомобилите и затруднения за местните жители, предава Ройтерс.

За местните жители масовото присъствие на посетители и отказът им да спазват правилата за изхвърляне на отпадъци и паркиране се превърнаха в неприятност и опасност за движението.

"Много се радвам, че чужденци посещават нашия град," каза Кикуе Кацумада, 73-годишна жителка на Фуджикавагучико. "Но когато става въпрос за снимки от Lawson, пътят е малко тесен и може да бъде опасно, когато хората пресичат без да използват пешеходна пътека."

Март и април поставиха рекорди в Япония за броя на пристигащите посетители, в резултат на натрупаното търсене след края на пандемията и спадът на йената до 34-годишен минимум, което направи Япония изключително изгодна дестинация. Това е добра новина за икономиката, тъй като пътешествениците са изхарчили рекордните 1.75 трилиона йени (11.2 милиарда долара) през първите три месеца на 2024 година, според официални данни.

Драстичното решение да се блокира гледката към планината Фуджи символизира напрежението в цялата страна, тъй като Япония се сблъсква с последствията от своя туристически бум. Западния мегаполис Осака и курортният град Хаконе са сред общините, които обмислят нов туристически данък, за да се справят с наплива на посетители.

Сирил Малчанд, 45-годишен посетител от Франция, разбра за оградата онлайн и направи специално пътуване, за да бъде сред последните, които ще се насладят на гледката. Той заяви, че съчувства на местните жители.

"Когато виждам, че може да има проблеми с хората, които пресичат пътя без да гледат колите, не намирам за толкова лошо, че поставят тази ограда," каза той.

Япония се засегна, че Байдън я смята за ксенофобска страна

Япония се засегна, че Байдън я смята за ксенофобска страна

Токио определи коментара на американския президент като "достоен за съжаление"