Някои от най-известните ледници в света, включително в Доломитите в Италия, парковете Йосемити и Йелоустоун в Съединените щати и планината Килиманджаро в Танзания ще изчезнат до 2050 г. поради глобалното затопляне, независимо от сценария за повишаване на температурата, според доклад на ЮНЕСКО, цитиран от Ройтерс.

ЮНЕСКО наблюдава около 18 600 ледника в 50 от обектите на световното културно наследство и каза, че една трета от тях ще изчезнат до 2050 г.

Докато останалата част може да бъде спестена чрез задържане на глобалното покачване на температурата под 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, в сценарий на емисиите като сегашната ситуация, около 50% от тези ледници могат почти напълно да изчезнат до 2100 г.

Ледниците в списъка на световното културно наследство, определен от ЮНЕСКО, представляват около 10 процента от площите на ледниците в света и включват някои от най-известните ледници в света, чиято загуба е много видима, тъй като те са централни точки за глобалния туризъм.

Водещият автор на доклада Талес Карвальо каза пред Ройтерс, че ледниците от световното културно наследство губят средно около 58 милиарда тона лед всяка година - което се равнява на общия годишен обем вода, използвана във Франция и Испания взети заедно - и допринасят за почти 5% от глобалното повишаване на нивото на световния океан.

Карвальо каза, че единствената най-важна защитна мярка за предотвратяване на голямото отдръпване на ледниците в световен мащаб ще бъде драстично намаляване на въглеродните емисии.

ЮНЕСКО препоръчва предвид неизбежното по-нататъшно свиване на много от тези ледници в близко бъдеще, местните власти да превърнат ледниците във фокус на политиката, като подобрят мониторинга и изследванията и като прилагат мерки за намаляване на риска от бедствия.

"Когато ледниковите езера се пълнят, те могат да се спукат и да причинят катастрофални наводнения надолу по течението", каза Карвальо.

Местят базовия лагер на Еверест заради топящ се ледник

Местят базовия лагер на Еверест заради топящ се ледник

Алпинисти сигнализират, че все по-често се появяват пукнатини, докато спят