ЮНЕСКО предупреди британските власти, че мегалитната структура на Стоунхендж може да загуби статута си на обект на световното наследство поради изграждането на автомобилен тунел до него. Това разкри в. "Гардиън".

"За съжаление, въпреки статутът на забележителния обекта, британското правителство продължава да използва аргумента, че увеличаването на дължината на тунела не е оправдано поради финансови разходи", се казва в изявлението на световната организция.

ЮНЕСКО отбелязва, че през 2022 г. Стоунхендж ще бъде обявен за критично застрашен. Ако след това проектът на тунела не бъде ревизиран, тогава каменната конструкция ще престане да бъде обект на световното културно наследство.

По този начин Великобритания все още има време да преразгледа тунела, преминаващ близо до паметника. В момента съд в Обединеното кралство разглежда жалба от група активисти, оспорващи законността на строежа.

Археолози откриха до Стоунхендж постройка на около 4500 г.

Археолози откриха до Стоунхендж постройка на около 4500 г.

Около 20 или повече огромни шахти

Припомняме, че по-рано друг британски обект, Ливърпул - градът на моряците и търговците, беше изключен от списъка на световното наследство. Това се дължи на мащабна реконструкция на пристанището на града, която наруши автентичността и целостта на съоръжението.

Стоунхендж е загадъчна каменна структура в графство Уилтшър, като това е един от най-известните археологически обекти в света.

За изграждането му, което е започнало около 2600 г. пр. Хр., са били използвани големи скални блокове и донесени отдалеч сини камъни от диабаз, което е доста твърда вулканична скала.