КанадаФотографирането за паспорт в Канада вече няма да е весело. Министерството на външните работи на страната забрани на гражданите да се усмихват на снимките за документи.

Канадците трябва да имат “неутрално изражение” на лицето, а това означава да не се смеят, да не се усмихват и да не се мръщят, поясняват от министерството.

Правителственото решение е взето в съответствие с нареждане на Международната организация на гражданската авиация с цел да се улесни идентификацията на пътниците от служителите на паспортния контрол на летищата.

Забраната означава, че дори леката усмивка или тънка ивица зъби не са позволени. Устата трябва да е плътно затворена, пояснява говорител на министерството, цитиран от Би Би Си.

Перуките са разрешени, но само в случаите, когато се носят постоянно и не променят съществено лицето. Тюрбаните и забрадките, носени по религиозни причини са разрешени, но воалите и фереджетата, закриващи части от лицето – не. Очилата с диоптър също са разрешени, но само когато през тях се виждат очите.