Според различни проучвания, процентът на жените, които изневеряват на партньора си е близо 50%! Защо? Лесният отговор е, че съвременните, работещи дами днес имат същите възможности, с каквито мъжете винаги са разполагали, за да го правят.

И въпреки че този отговор е принципно верен, за да се реши една жена да влезе под завивките с чужд мъж, е необходимо много повече от удобна възможност, отбелязва tiabg.com. Ето и шестте основни причини. Дали са основателни - не е обект на коментар в този материал.

1. Близостта поражда безразличие
Най-често срещаното оправдание за изневяра на жените е, че мъжете им са започнали да ги приемат за даденост. Съпружеските разговори се ограничават до оценките на децата в училище, сметките за плащане, ремонта на жилището и пр. прозаични теми. Тъжната истина е, че много от съпрузите спират да разговарят. Онези неща - мечтите, надеждите, плановете - които преди са обсъждали с часове, лежащи в обятията си, преди появата на децата и потъването в битовизма на ежедневието, изглеждат неуместни и несериозни в улегналото семейно статукво.

Когато липсва общуване, което е толкова важно за жените, за да се чувстват те удовлетворени емоционално от отношенията с партньора, те започват да търсят навън тази специална връзка, а проявата на внимание от страна на някой мъж става изключително съблазнителна.

2. Живеете паралелно, а не заедно
Може би някога сте вървели заедно, ръка за ръка. Но постепенно интересите ви са започнали да се разминават. Вашият партньор предпочита да прекарва свободното си време с приятели на бира, докато вие отивате на кино. Когато двама души започнат да правят нещата поотделно, шансовете да потърсите някой, който споделя вашите интереси, нарастват. В един момент ви идва прозрението, че се чувствате по-близка с онзи мъж, с който за пети (случаен?) път споделяте кутия пуканки в киносалона, отколкото със съпруга си. И някак си неусетно, той вече е Иван, а вие - Елена, които слагат рога на Петър.

3. Огънят на страстта се превръща в купчина пепел
Някои жени имат добри бракове - нещата са наред, децата са добре, съпругът не е лош, но те са отегчени и имат нужда от нови предизвикателства. Жената, която изневерява, често пъти търси онази вълнуваща тръпка да бъде прелъстителка и да провери доколко все още е привлекателна за другия пол и в състояние да съблазнява.

4. Фактите сменят илюзиите
Когато романтиката отмине и розовите облаци се разсеят, жената осъзнава, че фантастичният мъж, в който се е влюбила, го няма. Вместо рицар, той се оказва досадник с гадни навици. Жени, които са имали фалшиви илюзии, са склонни да изневерят, защото всъщност никога не са познавали истински мъжа до себе си или са се надявали да го променят. Когато приказката се обърне, принцът става жаба, а жената му изневерява с надеждата, че ще намери (отново) истинския принц.

5. Егото се нуждае от подхранване
Дори когато една жена има връзка с прекрасен, любящ мъж, тя все още може да се нуждае от подхранване на самочувствието си. Да спи с някой друг е най-лесния начин да си докаже, че е желана и я „бива".

6. Време за разплата
Малко неща могат да вбесят една жена повече от това, да хване съпруга си в изневяра. Когато това се случи, някои жени смятат, че имат право „да си го върнат" и че с изневярата ще излекуват наранените си чувства.