Прочутият френски актьор Жерар Депардийо се е отказал от френско гражданство, съобщават чужди медии.

Актьорът е заявил това в открито писмо до премиера на страната Жан-Марк Еро, публикувано в „Журнал дьо Диманш".

„Аз не искам одобрение за моята постъпка, но в крайна сметка, я уважавайте. Никой от напускащите страната не е оскърбен така, както аз", е казал Депардийо по повод думите на Еро, който нарече решението на Депардийо да се премести от Франция в Белгия „жалко".

„Кой сте вие, господин Еро, че ще ме съдите?", пита Депардийо и посочва, че именно той е станал причина за решението му. „Аз ви давам паспорта си и номера на социалната застраховка, която никога не съм ползвал. Ние с вас нямаме обща родина. Аз съм истински европеец и гражданин на света, както ме учеше баща ми", пише знаменитият актьор.

Тази седмица стана известно, че Депардийо се е преместил в Белгия, в неголемия град Нешан, на френско-белгийската граница. Той не е първият французин, преместил се в тази страна, за да избегне плащането на данъци. През септември милиардерът Бернар Арно - собственик на компанията "Луи Витон-Мое-Хенеси" /LVMH/, поиска белгийско гражданство.

Причината е, че френското правителство по инициатива на президента социалист Франсоа Оланд смята да въведе данък „богатство", който предвижда 75 % годишна ставка за доходи над 1 милион евро, с цел да увеличи държавните приходи.