Конкурсът за идеен проект на Монументален комплекс „Васил Левски" ще продължи до есента, обявиха възложителите от Сдружение  „Аз обичам България" и членове на журито от архитекти, скулптори, художници и изкуствоведи, които трябва да одобрят един от проектите.

Късно снощи журито е заседавало за първи път, като в края на „драматичен" дебат е взето решението, че на този етап нито един от проектите не отговаря напълно на изискванията за „обемно-пространствено и художествено решение и на идеята за синтез на цялостната представа и експониране на лика, делото и заветите на Апостола".

На 10 октомври 2013 година е обявен конкурс за идейни проекти с краен срок 31 януари, който по-късно е удължен до 15 март. Заявка за участие подават 21 творчески екипа, като се получават 12 проекта. Всички те са изложени в сградата на Съюза на архитектите и могат да бъдат разгледани от всеки желаещ в работно време на деня.

Досегашните участници ще могат да променят, развият или предложат изцяло нов проект през следващите месеци. Ще се търсят и нови такива, включително от чужбина, обясни председателят на "Аз обичам България" Илиян Матеев.

„Решението беше драматично, но и много честно и вероятно ще изненада хората, които ни критикуваха, че конкурсът е предрешен", коментира Матеев. По думите му конкурсът продължава в същата идейна фаза, като се разширява заданието и в него няма да бъде вписано задължително, че скулптурата на Апостола трябва да бъде с височина минимум 100 метра, което може би донякъде стряска желаещите.

Журито е взело своето решение, без да познава авторите на проектите, като Матеев им благодари, че не са направили компромис с огромните очаквания и отговорности, с които е натоварена идеята.

Без да навлизат в подробности по отделните 12 проекта, от коментара на членовете на журито стана ясно, че нито един от тях не ги е пленил в максимална степен, за да се пристъпи към неговото реализиране.

Скулпторът Райнис Гелов, който е част от журито обясни пред news.bg, че почти към всеки един от проектите може да се направят сериозни критики по отношение на оригиналност на идеята, неясни символи и елементи, недоизпипани фигури, елементарност, претрупване с прекалено много символи и дори взаимстване от други паметници.

Част от проектите пък просто няма как да бъдат практически изпълнени от нито един изпълнител, посочиха организаторите на инициативата. В нейното начало те са се насочели към ориентировъчна цена от около 9 млн. лв за целия проект, но темата с финансирането не е водеща по отношение на избора на даден проект, категорични бяха те.

При разглеждането от пръв поглед голяма част от проектите наистина впечатляват с идеи и структура. Но когато, един по един, се анализират задълбочено, то на преден план излизат явните им недостатъци.

Средствата за изграждането на монумента ще бъдат събирани изцяло с помощта на дарения, като Министерство на култура подкрепя проекта, но няма да участва в неговото финансиране.
До този момент от даренията са събрани около 15 000 лева, но организаторите остават оптимисти, че когато бъде избран проект, който в максимална степен да вплита в монумента образа ни за Апостола и смисълът на това да си българин изобщо, средствата ще набавят бързо.

Комплексът ще бъде изграден на територията на община Свиленград в близост до магистрала Е-80, като земята ще бъде дарена от общината. Освен самият паметник, той включва и интерактивен музей. Ако процедурата по избор на проект бъде завършена през есента, веднага ще пристъпи към конкурс за изпълнител.
Оптимистичната нагласа на авторите на идеята е монументът да бъде отворен за посетители през 2017 година. Повече информация за инициативата и контакти за участие в конкурса могат да бъдат открити на сайта pametnik.bg