Налице са нови призиви за ограничаването на продажбата на болкоуспокояващия препарат ibuprofen, след като още едно изследване установи, че той увеличава риска от сърдечен арест, съобщава британският в. "Гардиън".

Приемът на лекарството, което се продава свободно в аптечната мрежа без нуждата от лекарска рецепта, бил свързан с 31% увеличен риск, са установили датски учени.

Други лекарствени продукти от същата група на болкоуспокояващите, известни като нестероидни противовъзпалителни лекарства, представлявали дори по-висок риск, според констатациите на учените, публикувани в European Heart Journal.

Препаратът Diclofenac, който във Великобритания се е продавал свободно до 2015 г. и все още употребяван по лекарско предписание, увеличавал риска са цели 50 процента.

Проф. Гунар Гисласон от Копенхагенския университет, който е ръководител на изследването, призова за по-строг контрол върху продажбите на ibuprofen и другите препарати.

"Свободната продажба на тези лекарствени продукти без рецепта и без никакви ограничения, изпраща съобщение до обществеността, че те трябва да бъдат безопасни", алармира ученият

Констатациите на експертите са най-новите, които бият тревога относно използването на нестероидните противовъзпалителни препарати. През септември миналата година друго проучване установи, че те са свързани с повишен риск от сърдечна недостатъчност.

Предишни научни изследвания свързваха лекарствените продукти с нарушения на сърдечния ритъм, които могат да причинят сърдечна недостатъчност, както и с повишен риск от инфаркт и инсулт, ако се приемат редовно.