Американският концерн Boeing, световен производител на авиационна и космическа техника, води преговори за придобиването на бразилската компания Embraer SA.

Сделката ще позволи на Boeing да излезе на пазара на по-малките самолети, които са традиционно предпочитани от регионални авиокомпании. От своя страна Embraer ще получи достъп до огромния инженерен потенциал на американската компания, съобщава The Wall Street Journal.

Очертава се поредният етап от глобалната конкурентна битка между двата гиганта в сектора - Boeing и Airbus SE. През октомври европейската компания подписа договор за сътрудничество с канадската Bombardier Inc. за партньорство при производството на самолетите Bombardier C Series. Канадският самолетостроител заема второ място в света по производство на въздушни машини за регионални полети.

Boeing и Embraer подтвърдиха за водените преговори, след като WSJ публикува тази информация, позовавайки се на собствени източници.

Пазарната стойност на бразилската компании е от порядъка на $3,7 милиарда преди новината за възможната сделка с Boeing. Но след това котировките на акциите в четвъртък подскочиха с 22,5%.

Правителството на Бразилия трябва да одобри намеренията на компанията, тъй като притежава блокиращата т.нар. "златна акция", даваща право на вето. Затова няма никаква гаранция, че властите ще се съгласят на сделката за тази "перла в короната" на държавните активи, пише в статията на WSJ.

Embraer е създадена през 1969 г. с помощта на правителството на Бразилия. До момента на нейната приватизация през 1994 г.компанията бе губеща и имаше дългове в размер на около 200 милиона долара.

В настоящото време компанията заема трето място в света по производство на търговски самолети по обем на приходите. В Embraer работят около 18 хиляди души. Най-известните нейни модели самолети имат от 70 до 100 пасажерски места. Новият лайнер на компанията E2 може да превозва до 14 пътници на борда.

За сравнение най-малкият въздушен лайнер на Boeing има около 130 пасажерски места. Котировките на американския концерн се понижиха с 1% в четвъртък, на капитализацията на Boeing $177 милиарда.