САЩ измести Китай и стана лидер в света по обем на арт сделките за първата половина на 2017 година. За този период на аукциони в Щатите се били продадени произведения на изкуството на сума 2,3 милиарда долара. Това е с 28 на сто повече от същия период година по-рано, съобщава BFM TV, позовавайки се на данни от специализираната агенция Artprice.

В Китай, слязъл на второ място в рейтинга, за полугодието е отчетен спад на такива продажби с 12 на сто - до 1,9 млрд. долара.

От началото на годината до края на юни в САЩ са сключени 38 хиляди сделки с произведения на изкуството (пазарен дял 32,4%), а в Китай - 37,9 хиляди (пазарен дял 29%).

На трето място в света по обем на оборота с арт предмети е Великобритания, където размерът на сделките е 1,5 милиарда долара.

Картина за $110.5 милиона: Продадоха за рекордна сума творба на Баския

Картина за $110.5 милиона: Продадоха за рекордна сума творба на Баския

Платното е с внушителни размери

Най-скъпо продадената творба за посочения период е картината "Untitled" на ранно починалия американски художник Жан-Мишел Баския.

Неговото произведение бе реализирано на аукцион през май в Ню Йорк за 110 млн. долара,което надхвърли 5,8 хиляди пъти първоначалната цена на картината, купена през 1984 г. за 9 хиляди долара, припомня RNS.

От Artprice отбелязват сериозния ръст на търсенето на следвоенно и съвременно изкуство през тази година - с дял на пазара съответно в 21 и 15 процента.