Японският холдинг Seven & i Holdings се съгласи да придобие магазини и бензиностанции на компанията Sunoco. Seven & i Holdings е оператор на компанията, която може да се похвали с един от най-добрите модели на франчайзинг бизнес в света 7-Eleven.

Споразумението е за сумата от 3.3 милиарда долара и е рекорден договор за японската компания, която се стреми да разшири дейността си в САЩ, пише Bloomberg.

Сделката ще добави към списъка с обекти 1 108 бензиностанции и магазини на дребно в Тексас. Звеното на Sunoco в източната част на Щатите, което включва повече от 1 300 магазина, отчете през 2016 година печалба от дейността си на стойност 103 милиона долара при приходи от 7.7 милиарда долара.

С придобиването "7-Eleven ще разшири своята мрежа от магазини и ще предлага по-голямо удобство, а също и ще подобри рентабилността си", коментираха от Seven & I в свое изявление от четвъртък.

Това е най-амбициозният ход на Seven & I, след като президентът на компанията Рюичи Исака пое поста. Под неговото управление търговецът на дребно съобщи обширно преструктуриране, което включва премахването на закъсали универсални магазини и разширяване на печалбата на 7-Eleven чрез добавяне на нови обекти.

Веригата прогнозира оперативната й печалба да се увеличи с 6 на сто до 386.5 милиарда йени (3.5 милиарда долара) за 12-те месеца до края на февруари 2018 в сравнение с резултатите за година по-рано.