Около една десета от пациентите, лекувани от коронавирус в германските интензивни отделения през август и септември, са били напълно ваксинирани, предаде ДПА.

Информацията беше публикувана от германското министерство на здравеопазването в отговор на въпрос от Сахра Вагенкнехт, депутат от крайнолявата партия Левица.

Данните приблизително съответстват на по-ранни изявления на здравния министър Йенс Шпан, който каза миналия месец, че 90% от пациентите с COVID-19 в интензивните отделения са неваксинирани.

Германия препоръчва ваксинация срещу COVID-19 и на бременни

Германия препоръчва ваксинация срещу COVID-19 и на бременни

След втория триместър на бременността

Отговорът на ведомството се позовава на седмичните доклади на института "Роберт Кох", който публикува броя на "пробивите" при ваксинацията, дефинирани като коронавирусна инфекция с "клинични симптоми" при напълно ваксинирано лице.

Според информацияхта общо 11 419 заразени с коронавирус пациенти са получили интензивна медицинска помощ между февруари и средата на септември.

От тях 210 души се предполага, че са имали пробив във ваксината (1,84%). В периода от средата на август до средата на септември 1 186 пациенти с коронавирус са били в интензивни отделения, при 119 души от които е предположен пробив във ваксинацията, което съответства на 10,03% от случаите.

Германия предупреждава гражданите си за Covid ограничения до пролетта на 2022 г.

Германия предупреждава гражданите си за Covid ограничения до пролетта на 2022 г.

Йенс Шпан очаква по-голяма скорост на ваксинация след летния сезон

Президентът на Германската асоциация за интензивно лечение Гернот Маркс заяви, че пациентите с тежко и фатално протичане на COVID-19 са били неваксинирани в почти всички случаи. Освен това той каза, че ваксинен пробив обикновено засяга хора, чиято "имунна система е отслабена например при химиотерапия или продължително лечение с кортизон, или които са на възраст над 80 години".