Още един алпинист е починал след изкачването на връх Еверест, с което броят на жертвите през настоящия катерачески сезон достига 11 души, съобщават световните осведомителни агенции.

Жертвата е 62-годишният американски адвокат Кристофър Джон Кулиш, който е починал вчера, след като се е добрал до върха от непалската страна на планината, уточни Мийра Ачария, която е директор на департамента по туризъм на Непал.

Девет са вече жертвите на претъпкания с хора Еверест

Девет са вече жертвите на претъпкания с хора Еверест

Всеки споделя прогнозите за времето и в крайна сметка всички тръгнаха да покоряват върха по едно и също време

Докато е слизал от върха, той е бил силен и безопасно е стигнал до около 7 900 метра понеделник вечерта, преди внезапно да почине, уточни тя. Причината за смъртта е неизвестна.

Допълва се, че австралийски алпинист е бил спасен от тибетски алпийски специалисти, след като е бил открит в безсъзнание на северните склонове на върха.

Повечето смъртни случаи на Еверест през тази година се дължат на изтощение и умора, влошени заради претъпкания от хора маршрут към и от върха, което довежда до забавяне. Краткият сезон за катерене приключва този месец.

Непал убеден: Задръстването не е единствената причина за многото жертви на Еверест

Непал убеден: Задръстването не е единствената причина за многото жертви на Еверест

След като загинаха 10 алпинисти под Еверест

Маршрутът, който минава през Южната седловина, е проправен за първи път от новозеландеца сър Едмънд Хилъри и непалския шерп Тензинг Норгей през 1953 година.

Около 5000 души досега са се изкачили на връх Еверест и около 300 са загинали по склоновете му.

Двама катерачи също е потвърдено, че са мъртви от тибетската страна на планината в настоящия катарачески сезон.

На рекордните 381 катерачи е било позволено да изкачат върха от непалската страна на планината. Около 130 други са изкачили Еверест от северната страна на планината в Тибет.

Седмина загинали на Еверест заради задръстване от хора край върха

Седмина загинали на Еверест заради задръстване от хора край върха

Загинали са от изтощение

Неназованият австралиец е изпитал здравни проблеми на височина от 7500 метра, след като е бил открит в сряда от четиричленен планински спасителен екип, който завръщал от ремонтни работи, уточнява China Daily.

Екипът е използвал тибетски як, за да премести пострадалия катерач в базовия лагер. Той е бил откаран в болница в непалската столица Катманду, където състоянието му се е подобрило.

Министерството на външните работи и търговията на Австралия предоставя консулска помощ на мъжа.