В петък още двама алпинисти са загинали под връх Еверест. Така общият брой на загиналите от миналата седмица достигна девет души, което е повече от 2018 г. (петима загинаха през изминалата година).

Инцидентите са станали на фона на задръстванията в близост до върха, след като рекорден брой хора са предприели изкачването въпреки призивите за ограничаване на броя на разрешителните за катерене. Почти всички са загинали при слизане от най-високия връх в света.

Седмина загинали на Еверест заради задръстване от хора край върха

Седмина загинали на Еверест заради задръстване от хора край върха

Загинали са от изтощение

Експерти обясняват, че тази година е особено натоварена, защото метеорологичните условия предоставят само два периода от по пет дни, които позволяват покоряване на върха.

Непалските власти са издали разрешителни на рекорден брой чужденци - 381 души. Те са придружавани най-малко от една шерпа (някои екипи имат по двама шерпи), което означава над 800 души да изкачат Еверест в рамките на няколко дни.

Обикновено има между 7 и 12 дни с добро време. През 2018 г. имаше безпрецедентни 11 поредни дни, което позволи рекорден брой изкачвания.

Алън Арнет, американски блогър и хроникьор на събитията по склоновете на Еверест, коментира, че "всеки споделя прогнозите за времето и в крайна сметка всички тръгнаха да покоряват върха по едно и също време". Арнет изкачи Еверест през 2011 г.

Да качиш Еверест... за 24-и път

Да качиш Еверест... за 24-и път

Ще има и 25-и път

"Човешкото тяло не е приспособено да оцелява на височина над 7900 метра. С всяка изминала минута силите ти отслабват", отбеляза Арнет и допълни, че тълпите със сигурност са фактор за тези смъртни случаи.

Общо 19 души са загинали при покоряването на шест осемхилядника (Еверест, Чо Ою, Анапурна, Макалу, Канченджунга и Лхотце) този сезон, обяви Арнет.

Български алпинист загина в Хималаите

Български алпинист загина в Хималаите

Иван Томов е вторият българин, изкачил Лхотце без кислород