Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите, предаде БНР по информация на фирмата организатор на експедицията.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил връх Лхотце (8516 м), както и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород.

Заради ураганни ветрове Лагер 2 и Лагер 3 бяха разрушени преди дни. Част от екипировката на Томов беше унищожена, поради което той трябваше да вземе назаем.

Българинът атакува Лхотце миналата събота. На слизане от върха той не се е почувствал добре. Въпреки подадения му кислород и поставена инжекция срещу мозъчен оток, той починал.

В момента тялото му е в Лагер 4.

Атанас Скатов изкачи Канчендзьонга (8 586 метра)

Атанас Скатов изкачи Канчендзьонга (8 586 метра)

Връх Канчендзьонга е третият по височина връх на планетата

Преди да поеме към върха Иван Томов съобщил, че не е успял да се излекува от кашлица, но въпреки това ще рискува и ще направи опит.

"Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, на моменти е неконтролируема, макар и суха. Надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит", разказал той.

През юни 2013 г. Томов оцеля при клането в базовия лагер на Нанга Парбат, когато терористи избиха 10 алпинисти и един шерп. Тогава група от 15 маскирани маже атакуват Базовия лагер, а пакистански катерач успява да се измъкне и да разкаже за случилото се. По същото време Томов е в Лагер 2 и именно това го спасява.

Година по-късно той покорява Броуд пик (8047 м), а през 2017 г. стъпва и на Манаслу (8163 м), без да разчита на личен шерп и без допълнителен кислород.

Не намериха Боян Петров до върха Шиша Пангма
Обновена

Не намериха Боян Петров до върха Шиша Пангма

Спасителите са стигнали на 10 метра от върха