Световната здравна организация (СЗО) и Уницеф - Детски фонд на обединените нации ,препоръчаха децата над 12 години да носят маски по време на пандемията на COVID-19. Препоръката е публикувана на сайта СЗО.

Според нея деца над 12 години трябва да носят маски при същите условия както и възрастните, както и в случаитеq когато няма гаранции за съблюдаването на дистанция от поне един метър, и в районите, където предаването на вируса е голямо.

За носенето на маски от децата във възрастовата група 6 - 11 години се отбелязва, че това зависи от редица обстоятелства, включително и от "способността на детето да го прави безопасно и по правилата", както и да бъде съобразено с потенциалното влияние на носенето на маски върху обучението и психосоциалното развитие на детето. Трябва да бъдат отчетени такива фактори като наличието или отсъствието на масово предаване на вируса.

СЗО се надява пандемията да приключи за по-малко от 2 години

СЗО се надява пандемията да приключи за по-малко от 2 години

"Имаме технологията и знанията"

СЗО препоръчва децата на 5 и под 5 години да не носят маски.

В бюлетина също така се посочва, че при спортни занимания и физически упражнения, включително и игри на площадката не трябва да се носят маски, но трябва да се съблюдават мерките за дистанция и други санитарни мерки.

СЗО: 20, 30 и 40-годишни не знаят, че са заразени и все повече увеличават пандемията

СЗО: 20, 30 и 40-годишни не знаят, че са заразени и все повече увеличават пандемията

Въпреки че са наблюдавани мутации, СЗО определя вируса като "относително стабилен"